Vibrera mera – med vibrationsträning

Vibrera mera – med vibrationsträning

Jag har länge varit nyfiken på vibrationsträning och idag fick jag möjlighet att följa med några vänner på deras träningspass. Både Eva och Elin fick en stroke för ca 10 år sedan. De tränar tillsammans en gång i veckan sen sommaren -06 och hjälper varandra med de olika övningarna och en gång i veckan tränar de även på Friskis & Svettis.

De talar om för mig att innan någon börjar med vibrationsträning behövs en hälsodeklaration och en introduktion, sedan tar man tillsammans fram ett eget individuellt träningsanpassat program med en instruktör. Vilka muskelgruppen som ska tränas och inställning av vibrationstid och frekvens (hur mycket maskinen ska skaka).

Många som tränar med vibrationsplatta har någon slags funktionshinder och har inte haft något riktigt bra träningsalternativ tidigare, så när vibben kom blev det ett perfekt alternativ. Jag mår så mycket bättre när jag tränar, min värk lindras och gör jag ett uppehåll så kommer värken tillbaka igen.

När blodcirkulationen ökar och nerverna stimuleras så får man mindre smärta och när muskelspänningen ökar under övningen så blir det ofta minskad muskelspänning efteråt.

Man ska inte träna om man har hjärt- och kärlproblem, gravid, nyligen opererad, pacemaker, diskbråck eller nyligen gjort ett metallimplantat mm. Man ska alltid rådfråga läkare om osäkerhet råder.

Med vibrationsplattan tränar man kroppens muskler och denna träningsform passar de allra flesta. Fort går det också, ett träningspass tar mellan 5-20 minuter (10-20 minuter motsvarar 1-2 timmars styrketräning).

Färdigheten kommer

I vissa övningar är det svårt med balansen, men jag blir bättre och bättre hela tiden. Genom vibrationsträning stimuleras alla kärl i kroppen samtidigt, den inre och yttre muskulaturens koordination ökar och utvecklar förbättrad reaktion och balanssinne. Träningen är effektiv och skonsam i rehabiliteringssammanhang, ingen belastning än den egna kroppsvikten och stillastående övningar som man kompletterar med olika träningsredskap så som tex gummiband och boll.

Träningen är mycket bra vid rehabilitering och behandling av skador och smärttillstånd. Vältränade kan lägga till rörelser och vikter för att göra träningen mer utmanande och inspirerande.

När muskler överbelastas drar de ihop sig, man blir spänd och cirkulationen försämras. Slaggprodukterna transporteras inte bort och som sedan leder till spänningsvärk, sämre muskelfunktion och inflammationer.

Jag får också veta att det är viktigt att dricka vatten när man vibrerar, träningen har en massageverkan, då mycket slaggprodukter som samlats i muskler försvinner ur kroppen. Det är även stressdämpande, det nedbrytande stresshormonet kortisol minskar med ca 30 %. Många går ner i vikt, detta beror på blodgenomströmningen och att ämnesomsättningen ökar.

Träningsmetoden används av rehab center, sjukhus, företag, elitidrottare och privatpersoner i hela Europa eftersom det är en säker och effektiv träning.

Alla kan vibrationsträna, ålder och fysisk kondition har ingen betydelse, används även av den som inte har tid, ork, lust att träna på gym.

Det bästa är om man kan kombinera vibrationsträningen med konditionsträning – det ger då en bra allmänfysisk träning.

Du gillar säkert även...