Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Börja med träning

Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet. Dina ben blir starkare och risken för benskörhet, som annars ofta drabbar oss stillasittande västerlänning, minskas. Många av de ryggproblem som drabbar många skulle också kunna undvikas genom styrketräning.

Du höjer din förbränning
Som en följd av belastning är din förbränning förhöjd i upp till 1-2 dygn efter ett styrketräningspass. Det innebär att du bränner fler kalorier än vanligt även när du arbetar, sover eller t.ex. tittar på TV.

Större muskler kräver mer energi
Styrketräning ökar även muskelmassan. Muskler kräver mer energi än fett, även då de inte används, så styrketräning är ett utmärkt sätt att höja sin förbränning. När man försöker gå ner i vikt kommer kroppen att försöka bränna bort muskler men genom att styrketräna och äta smart kan man till stor del undvika detta och på sätt behålla en förhållandevis hög förbränning konstant.

“För stora” muskler av styrketräning?
Får man inte stora bulliga muskler av styrketräning? Det är många som oroar sig över att de ska bli “för stora” av styrketräning, speciellt många tjejer. Oron är obefogad: risken för att man skall få för stora muskler av styrketräning utan att vilja det är lika stor som att man ska bli för rik genom att jobba på Mcdonalds.

Du blir inte stor över en natt
För att lägga på sig mer än några kilo muskelmassa krävs det hård disciplin, disciplin som de flesta saknar. Man behöver inte oroa sig för att man plötsligt skall se ut som en kroppsbyggare — nästan alla kroppsbyggare på elitnivå har använt någon sorts droger för få sin kropp så stor. Om det hade varit lätt att bygga muskler skulle de inte finnas tonårskillar som använder sig av droger för att lägga på sig muskler. Tjejer har för övrigt endast mindre mängder testosteron, vilket gör att muskelbygge till någonting ganska svårt.

Hur ofta måste man träna?
En fördel med styrketräning är att det inte krävs speciellt mycket träning för att ska synas på kroppen. Det räcker med 1-2 pass per vecka på 45 minuter för att du ska märka en skillnad.

Måste man träna på gym?
På gym brukar utrustningen vara av god kvalitet och atmosfären där är en annan än hemma. Om man någon anledning inte kan gå till ett gym går det även utmärkt att träna hemma. Man kan göra ett stort antal övningar med ett justerbart par hantlar och en träningsbänk. Det finns även många övningar som går att göra med endast kroppen som belastning.

Du gillar säkert även...