Under graviditeten mår både mor och barn bra av måttlig fysisk aktivitet och det finns få risker, man måste bara anpassa träningen efter de fysiologiska förändringarna.
Forskning visar att om man tränar lagom och har en normal graviditet, har det en positiv påverkan på ämnesomsättningen och cirkulationen, illamående, stress och trötthet minskar. Träningen bidrar till förbättrad blodsockerreglering och onödigt mycket i viktuppgång, kan även lindra muskelvärk, kramp och matsmältningsbesvär. Bland annat dopamin, serotonin och endorfiner är ämnen som frigörs i hjärnan när du tränar, med fysisk aktivitet lindrar du humörsvängningar, stresskänslor och livssynen blir mer positiv.
Träning minskar depressioner
Gravida som tränar får oftast inte depressioner och förlossningen kan upplevas som mindre ansträngande. Träningen bidrar också till att man lär känna sin kropp bättre, det ger en ökad kroppskännedom och man får högre energinivåer med att regelbundet motionera. Efter förlossningen har tränade kvinnor lättare att återhämta sig och kommer snabbare i form igen och har mer ork för den nyfödda.
Gravida kan träna med måtta några gånger i veckan och pulsen får inte gör över 150 slag per minut. Inga övningar som är ryggliggande eller stillastående efter 3 graviditetsmånaden. Träningen ska inte heller bli för hård och mår man dålig ska man minska den fysiska aktiviteten. Så var uppmärksam på din kropps signaler! Att anpassa träningen efter de olika graviditetsstadierna är ett krav. Både den gravida och barnet måste må bra, gör en avstämning med barnmorskan och för att få tips och råd.
Träning ska undvikas helt när det finns risker för tidig vattenavgång, högt blodtryck, försvagad livmoderhals, sköldkörtelsjukdom, graviditetsdiabetes, blödning mm. Innan man börjar träna ska man rådfråga sin läkare eller barnmorska och göra en hälsoundersökning.
Två månader innan förlossningen ska träningen trappas ner. Promenader och cykling kan då vara en lämplig konditionsträning. Man måste anpassa träningsformen efter hur man mår.
Gravida som tränar behöver äta och dricka mer, men också tänka på att använda bra träningskläder och vistas i bra miljöer.
Man måste ta hänsyn till de fysiologiska förändringarna i kroppen, både under och efter graviditeten. 6-8 veckor efter förlossningen börjar kroppen fungera som den gjorde innan graviditeten, 6-16 veckor tar det för hormonvärdena att återgå till det normala. För att komma till träningsnivån som man hade innan graviditeten ska träningen endast öka gradvis.
Träning bidrar till mindre problem både under och efter graviditeten och i de olika graviditetsstadierna har kroppen lättare att anpassa sig.
Se till att ha roligt när tränar och kom ihåg att även få den välbehövliga vilan också!