Pilates

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretch och yoga. Ända sedan 1920-talet har Pilates varit ett sätt för dansare och artister att bygga upp smidighet och styrka. Men de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för det lugna och harmoniska sättet att skaffa sig en naturligt vacker kropp.

Före sin tid
Att Pilates uppmärksammas nu kan vara ett tidens tecken. Med det höga tempo och de många krav som människor utsätts för varje dag ökar behovet av att gå ner i varv och uppnå en känsla av harmoni. Något som grundaren Joseph Pilates insåg för länge sedan. “Jag är 50 år före min tid”, sa han.

Tanken formar kroppen

Fördelen med Pilates är att kroppen blir både stark och smidig och att det är en träningsform som passar alla, oavsett kroppsform eller ålder. Viktigast är kanske själva inställningen, att det handlar lika mycket om tankekraft som fysisk styrka. Utan att förringa traditionella fitness-övningar måste man tänka bort allt som har med svett, discodunk och flås att göra. Pilates handlar om koncentration och andningsteknik, muskelförlängning och uthållighet, avspänning och balans. “Det är tanken som formar kroppen”, brukade Joseph Pilates säga.

Träningen består av en serie övningar som utförs på matta eller med hjälp av träningsredskap. Övningarna genomförs i mjuka och långsamma rörelser. Varje övning tränar flera muskelgrupper samtidigt. Syftet är att bygga upp ett starkt och flexibelt muskelparti kring kroppens mitt. Framförallt gäller detta muskelgruppen kring mage och rygg, som är ovärderlig för figur, hållning och de problem som ett stillasittande liv för med sig.

Känslan av en ny kropp
Metoden är omvittnat effektiv. Eller som Joseph Pilates brukade säga: “Efter tio lektioner känner du dig bättre, efter tjugo ser du bättre ut, efter trettio har du en helt ny kropp”.

Du gillar säkert även...