Massage – en lisa för själen

Massage – en lisa för själen

När eller var kan man njuta mer än i händerna på en bra massör? Enligt min mening – ingenstans! Sen är det en smaksak om man tycker mest om fot-, kropps- eller huvudmassage, västerländsk eller österländsk, mjukt eller hårt, eller …

En massagebehandling kan tas både i friskvårdande, förebyggande syfte och för direkt behandling eller rehabilitering av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Massage kan alltså användas som behandlingsform i många olika sammanhang. Samtidigt finns det tillfällen när massage inte rekommenderas, t.ex vid feber, infektioner, inflammationer, benskörhet eller diskbråck. Konsultera din läkare först.

Vad kan man välja på för typer av massage? I Sverige har vi det väl förspänt, till viss del tack vare invandrade professionella som startat verksamhet här och via turism utomlands som har gett svenska utövare nya idéer. Det finns bl.a:

  • Svensk massage (naturligtvis) vilken i första hand är en behandling för att ge avslappning, öka rörligheten och skapa välmående, till att behandla direkta besvär i rörelseapparaten. Det ska aldrig smärta men det kan ibland göra ont under behandlingen om man har väldigt ömma/stela eller spända/korta muskler. Detta kan av vissa t o m upplevas som skönt om man vet att man i och med detta kommer tillrätta med sina problem. Man kan också få vad man kallar en behandlingsreaktion på så sätt att man efter behandlingen känner något som kan liknas vid träningsvärk eller ömhet upp till ett par dagar efter behandlingstillfället. Detta är helt normalt.

  • Bindvävsmassage. Efter skador eller operationer kan smärta, ärrvävnad eller muskelspänning uppstå, sjukdom eller inaktivitet kan leda till förtätning av bindväven. Vid bindvävsmassage bearbetas huden så att via nervsystemet en djup verkan i form av ökad blodcirkulation, muskelavspänning, smärtlindring och ökad rörelseförmåga upstår.

  • Taktil massage är en mjuk beröringsmassage med långsamma strykningar på huden med vegetabilisk olja. Den taktila massagen är en behaglig massage, lika bra för alla, gamla som unga, sjuka som friska. Den är mycket effektiv för personer som är stressade och lider av  oro eller ångest, sömn- eller koncentrationssvårigheter, personer med kronisk smärta samt för dem som sällan blir berörda eller rörda vid.

  • Ayurvedisk massage är en mycket skön, behaglig och avslappande behandling där terapeutiska oljor, ofta uppvärmd, används. Hos vissa terapeuter ligger man på madrass, hos andra på en träbädd med rännor i sidorna dit överflödig olja rinner ner. Massagen är djupverkande och påverkar därigenom hela kroppen och även når de djupare bindvävsstrukturerna. Ibland finns ett inslag av yoga i behandlingen. Genom strykningar och stretching stimuleras kroppen till ökad rörlighet och flexibilitet i rörelseapparaten. Terapeuten använder händer men även fötter och sin kroppstyngd i behandlingen.

  • Traditionell thaimassage används t.ex vid ryggont, spänningshuvudvärk och stelhet i kroppen. Man kan likaväl i förebyggande syfte  använda massagen i syfte att motverka olika problem och ge en avslappnad och harmonisk kropp. Behandlingen sker på en matta på golvet och man har tunna löst sittande kläder på sig. Terapeuten kan använda sin kroppstyngd i stället för muskelkraft.

 

Det finns många fler varianter, detta är bara ett axplock. Dessutom finns det massage för våra husdjur – ytterligare ett bevis på att detta är en lisa för själen!

Du gillar säkert även...