På många SPA-anläggningar börjar ljusterapi komma in på behandlingsalternativen. Ljusterapi är bra vid nedstämdhet, för i brist på dagsljus under höst- och vinterhalvåret blir många människor trötta och några visa också symtom på depression.
För att få ökad livslust och energi kan ljusterapi hjälpa. Behandlingen består av anpassade lampor vars sken ersätter bristen på dagsljus. Personer med ögonsjukdomar ska rådfråga sin ögonläkare innan behandling.
I rummet där ljusbehandlingen äger rum är ofta väldigt ljust, väggar, tak och golv är vita. Behandlingen bör ske på morgonen. Ljuset riktas mot ögonen, men man ska inte titta rakt in i lampan och inte blunda. Perfekt att på så sätt kunna ägna sig åt andra sysselsättningar som att läsa en bok, fika eller bara sitta och vara. Ljusterapi är vanligast under årstider när det är mörkt, men det är bra om man börjar tidigare i förebyggande syfte. Hur länge och ofta man ska sitta framför lampan varierar från person till person.
Ljusterapi påverkar dygnsrytmen, stoppar melatoninproduktionen och stimulerar hormoner som gör oss pigga. Det konstgjorda ljuset är inte lika starkt som vanligt dagsljus men det hjälper kroppen i rätt riktning. Mörkerdepressionen orsakas av bristen på dagsljus och kroppens produktion av melatonin, hormonet som gör oss nedstämda, ökar. Processen avbryts när ögat får solljus.
Symptom på mörkerdepression är överdriven trötthet, morgontrött, ökat sömnbehov, irritation, ökat kolhydrats behov, förändring av vikt, okoncentrerad och deppig.
Tänkt på att även om du går på ljusterapi gäller det fortfarande att vistas utomhus, motionera och äta rätt!