Dofter

Dofter

Dofter har en oerhörd kraft, de väcker minnen och associationer till liv, och vi får ofta en känslomässig respons.

Exempelvis doftminnen från utlandsresor med härliga basarer där det luktar mat, kryddor, jord, rökelse mm.

Eller lukten av tång och salta hav kan väcka härliga sommarminnen till liv igen. Även parfymdofter kan ge nostalgiska minnen. Det kan vara mammas parfymdoft från barndomen, parfymen man köpte på utlandsresan eller parfymen man fick från pojkvännen.

Användandet av parfym går långt tillbaka i människans historia. Redan 2 500 f Kr, fanns det i Egypten parfymsalvor som användes som parfym, rökelseoffer och vid balsamering. Tutankhamons grav från 1300-talet f.Kr. innehöll exempelvis många små alabaster-flaskor med blandningar som fortfarande doftade lite när man öppnade dem 3 000 år senare.

I dagens läge finns ett enormt urval av olika dofter både för damer, herrar, barn och husdjur. Att hitta rätt parfym kan vara en svår konst.

Hitta rätt parfym

Det som passar en person kan tyvärr vara helt fel för en annan. Så bara för att bästa väninnan luktar gudomligt i Chanel no 5 betyder det inte att du luktar lika gott i just den parfymen. Impulsköp är med andra ord ingen bra idé.

Här är några tips som hjälper dig att välja rätt:

När ska parfymen användas? Vill du ha en parfym för kvällsbruk eller dagsbruk eller ska den fungera dygnet runt? Ska den vara blommig, sportig, sval eller exotisk? Fråga gärna försäljaren efter några förslag.

Begränsa urvalet. Att dofta på 30 parfymer på en kvart kan knäcka det bästa luktsinnet. Begränsa dig till fem, sex dofter och spruta dem på pappersstickor som du kan sniffa på.

Testa på huden. Välj ut två av de dofter du gillar bäst och prova dem på huden – en på varje handled. Gnugga aldrig in parfymen i huden, då förstör du doftmolekylerna Gå sedan hem och dofta i lugn och ro – vilken är bäst på dig? Tänk på att det tar ca en halvtimme för doften att mogna, så ha tålamod! Testa gärna parfymen vid flera tillfällen om du är osäker i valet.

Att vara luktblind
Tänk då att vara luktblind! Det är för de flesta ett okänt handikapp. En skada på luktepitelet (området i näsan som fångar upp och identifierar dofter) eller skador på de nervbanor som förmedlar doftsignalerna till hjärnan, är vanliga orsaker till att en person blir helt luktblind. Sådana skador kan vara antingen medfödda eller orsakade av sjukdomar och olyckor, till exempel hårda slag mot skalle och pannben. Influensa kan i sällsynta fall leda till att en person tillfälligt eller för alltid förlorar förmågan att känna lukter.

Det finns ingen statistik på hur många som är luktblinda och mörkertalet är stort eftersom många troligen inte söker hjälp för sina besvär. Enligt en amerikansk undersökning löper luktblinda större risk att drabbas av brandolyckor och matförgiftning. Det senare för att de inte kan känna om maten är skämd och olämplig.

Tänk också att inte kunna njuta fullt ut av en god middag eftersom lukt- och smaksinne är sammankopplat. Eller inte känna doften av färska jordgubbar, sommar, blommor, gräs mm. Det är nog en stor sorg för dom som är luktblinda.

Så ta vara på dagen och njut av alla dofterna runtomkring dig!

Du gillar säkert även...