En del födoämnen är syrabildande och vissa andra är basbildande för kroppen. Den gamla grundregeln är att frukt och grönt är basbildande. Syrabildande produkter är ett relativt nytt begrepp som man börjar ta hänsyn till.
Vissa födoämnen mer än andra skapar en sur reaktion i kroppen och vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda och därmed för lite basisk föda.
Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden.
Blodet är t.ex alltid svagt basiskt med ett PH-värde på 7,38 – 7,42 och i magsäcken är PH-värdet väldigt surt.
I tunntarmen där vårt största näringsupptag sker borde PH-värdet vara neutralt, ca 7 till svagt basiskt.
Tarmens enzymer är beroende av en svagt basisk miljö och en försurning av tarmen anses därför allvarigt för kroppens funktion. Vid för för litet intag av basisk föda anses kroppen få det jobbigare för att bibehålla en syra- och basbalans och syran måste därför neutralisera.
Det enklaste och mest sunda sättet att råda bot på denna obalans är:
Ät rätt! Ät mer frukt och grönt!