Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kost/Vikt » Vad är GI?

VAD ÄR GI?

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. GI är en gradering för hur fort en höjning sker, högt värde betyder att blodsockret höjs snabbt och lågt GI-värde betyder att det höjs sakta. Man ska alltid försöka ha blodsockerkurvan på så jämn nivå som möjligt istället för att låta den åka upp och ner.


När vi ätit något som innehåller kolhydrater som har väldigt högt GI bryts maten ner den till glukos som går ut i blodet som blodsocker. Vi känner oss pigga och glada när vi har högt blodsocker, men bara för stunden... Högt blodsocker är skadligt för kroppen och det som kroppen gör då är att pumpa ut insulin i blodet för att blodsockret ska sjunka snabbt och bara efter ett par timmar efter vi ätit blir vi trötta, irriterade och sugna på sött igen som på nytt kan höja blodsockret. Och äter vi då igen så startar insulinproduktionen igång igen och vi blir snart lika trötta som förut.


Vi blir tjocka när blodsockerkurvan åker upp och ner för att vi äter för mycket, kroppen tvingas producera mer insulin för att kunna få samma effekt (insulinkänsligheten försämras) och det är inte bra med för mycket insulin i kroppen det gör att fettförbränningen minskar och lagrar in fett i våra fettceller.


För att kroppen ska komma i balans och för att man ska bli piggare och gladare ska vi istället äta mat med lågt GI (långsamma kolhydrater) som förbränns sakta och upprätthåller vårt blodsocker på en jämn nivå, som inte är lika insulinkrävande, som ökar fettförbränningen och framför allt att vi ska vara mätta och har mer ork en längre tid.


Men man måste tänka på att bara för att ett livsmedel har ett lågt GI-värde så betyder inte det att det är nyttigt, för det kan innehålla för mycket protein, socker och fett och för lite vitaminer, fibrer och mineraler. Ett nytt begrepp har därför nyligen lanserats, GB-värde. GB, som står för glykemisk belastning, talar om vilken påverkan en normalportion med mat har på blodsockernivån. Så ät väl sammansatt kost och tänk på de vanliga kostråden.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Grött, vitt, rött och svart

Grött, vitt, rött och svart

När det är kallt och vi har varit ute i kyliga vindar, vi småhuttrar och känner oss frusna. Då finns det ett snabbt och enkelt botemedel i massor av spännande smaker och färger. Läs mer »
Årstiderna

Årstiderna

Företaget Årstiderna levererar ekologiska grönsaker och frukter i en trälåda direkt hem till din dörr. Läs mer »
Varför är frukosten så viktig?

Varför är frukosten så viktig?

När man äter frukost får man ett trevligare humör, håller sig smal och intelligent och aptitregleringen fungerar bättre under hela dagen. Läs mer »
Alkohol - i måttliga mängder

Alkohol - i måttliga mängder

Regn två veckor i sträck. Skor som läcker, ett glas vin i soffan. Känns redan bättre. Ett till, hösten är inte så jobbig ändå som folk säger. Bag-in-box, en riktigt bra uppfinning! Läs mer »
Kosttillskott

Kosttillskott

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs antingen som kapslar, tabletter, pulver, örter eller växtextrakt i koncentrerad form. Men behövs kosttillskott? Läs mer »
Kolesterol

Kolesterol

Vad är det och varför är det så farligt? Hjärt-kärlsjukdomar har ett tydligt samband med för höga kolesterolvärden i blodet. Men med rätt kosthållning kan du få dina blodfetter i balans. Läs mer »
Vad är GI?

Vad är GI?

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. GI är en gradering för hur fort en höjning sker, högt värde betyder att blodsockret höjs snabbt Läs mer »
Olika bantningsmetoder – funkar det egentligen?!

Olika bantningsmetoder – funkar det egentligen?!

Många av oss har testat en hel massa olika metoder för att bli smalare. Dricka pulver, äta ett piller, fruktbantning mm. Listan kan göras lång... Läs mer »
Annons