Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Träning » Träning för gravida

TRÄNING FÖR GRAVIDA

Under graviditeten mår både mor och barn bra av måttlig fysisk aktivitet och det finns få risker, man måste bara anpassa träningen efter de fysiologiska förändringarna.


Forskning visar att om man tränar lagom och har en normal graviditet, har det en positiv påverkan på ämnesomsättningen och cirkulationen, illamående, stress och trötthet minskar. Träningen bidrar till förbättrad blodsockerreglering och onödigt mycket i viktuppgång, kan även lindra muskelvärk, kramp och matsmältningsbesvär. Bland annat dopamin, serotonin och endorfiner är ämnen som frigörs i hjärnan när du tränar, med fysisk aktivitet lindrar du humörsvängningar, stresskänslor och livssynen blir mer positiv.


Gravida som tränar får oftast inte depressioner och förlossningen kan upplevas som mindre ansträngande. Träningen bidrar också till att man lär känna sin kropp bättre, det ger en ökad kroppskännedom och man får högre energinivåer med att regelbundet motionera. Efter förlossningen har tränade kvinnor lättare att återhämta sig och kommer snabbare i form igen och har mer ork för den nyfödda.


Gravida kan träna med måtta några gånger i veckan och pulsen får inte gör över 150 slag per minut. Inga övningar som är ryggliggande eller stillastående efter 3 graviditetsmånaden. Träningen ska inte heller bli för hård och mår man dålig ska man minska den fysiska aktiviteten. Så var uppmärksam på din kropps signaler! Att anpassa träningen efter de olika graviditetsstadierna är ett krav. Både den gravida och barnet måste må bra, gör en avstämning med barnmorskan och för att få tips och råd.


Träning ska undvikas helt när det finns risker för tidig vattenavgång, högt blodtryck, försvagad livmoderhals, sköldkörtelsjukdom, graviditetsdiabetes, blödning mm. Innan man börjar träna ska man rådfråga sin läkare eller barnmorska och göra en hälsoundersökning.


Två månader innan förlossningen ska träningen trappas ner. Promenader och cykling kan då vara en lämplig konditionsträning. Man måste anpassa träningsformen efter hur man mår.


Gravida som tränar behöver äta och dricka mer, men också tänka på att använda bra träningskläder och vistas i bra miljöer.


Man måste ta hänsyn till de fysiologiska förändringarna i kroppen, både under och efter graviditeten. 6-8 veckor efter förlossningen börjar kroppen fungera som den gjorde innan graviditeten, 6-16 veckor tar det för hormonvärdena att återgå till det normala. För att komma till träningsnivån som man hade innan graviditeten ska träningen endast öka gradvis.


Träning bidrar till mindre problem både under och efter graviditeten och i de olika graviditetsstadierna har kroppen lättare att anpassa sig.


Se till att ha roligt när tränar och kom ihåg att även få den välbehövliga vilan också!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Börja motionera

Börja motionera

Det är aldrig för sent att börja motionera. Det är dags att ta sig i kragen, men det är svårt i början när energin inte finns där, men man får tänka framåt att när man väl kommit igång så blir det lättare och lättare för varje gång! Läs mer »
Promenera mera

Promenera mera

Att promenera i rask takt gör att du får motion och frisk luft, samtidigt som det ger dig en stund att kunna varva ner och få bort eventuell oro och stress. Det är perfekt att promenera bort bekymmer eller om du bara behöver få tänka. Läs mer »
Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet. Läs mer »
Undvik skador när du tränar

Undvik skador när du tränar

När man utövar en lättare träningsform får man sällan skador som är allvarliga. Ökar man träningen så ökar även skaderisken. Till exempel kan en joggare i genomsnitt få en lättare skada per år, Läs mer »
Stretching

Stretching

När du stretchar ser du till att behålla rörligheten i leder och muskulatur, du riskera annars ökad risk för skador och din prestation kan försämras i sportsammanhang. Läs mer »
Konditionsträning - att träna upp konditionen

Konditionsträning - att träna upp konditionen

Bara genom att promenera ökar de allra flesta pulsen tillräckligt för att förbättra sin kondition. Konditionsträning stärker hjärta och blodkärl, och ökar kroppens förmåga att ta upp syre. Läs mer »
Golfare lever längre!

Golfare lever längre!

Det har visat sig i en ny studie utförd av forskare vid Karolinska Institutet att svenska golfare lever längre än icke-golfare. - Vi anade att det skulle vara så men är överraskade över att skillnaden är så stor. Översatt till medellivslängd kan skillnaden bli upp till fem år Läs mer »
Poweryoga

Poweryoga

Poweryoga är en idealisk form av träning för alla, oavsett träningsnivå, eftersom man arbetar individuellt utifrån sin egen kropp och sina personliga förutsättningar. Det är en dynamisk och fysiskt kraftfull yogaform där man arbetar med andning och rörelse i ett flöde. Läs mer »
Annons