Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Träning » Träning för gravida

TRÄNING FÖR GRAVIDA

Under graviditeten mår både mor och barn bra av måttlig fysisk aktivitet och det finns få risker, man måste bara anpassa träningen efter de fysiologiska förändringarna.


Forskning visar att om man tränar lagom och har en normal graviditet, har det en positiv påverkan på ämnesomsättningen och cirkulationen, illamående, stress och trötthet minskar. Träningen bidrar till förbättrad blodsockerreglering och onödigt mycket i viktuppgång, kan även lindra muskelvärk, kramp och matsmältningsbesvär. Bland annat dopamin, serotonin och endorfiner är ämnen som frigörs i hjärnan när du tränar, med fysisk aktivitet lindrar du humörsvängningar, stresskänslor och livssynen blir mer positiv.


Gravida som tränar får oftast inte depressioner och förlossningen kan upplevas som mindre ansträngande. Träningen bidrar också till att man lär känna sin kropp bättre, det ger en ökad kroppskännedom och man får högre energinivåer med att regelbundet motionera. Efter förlossningen har tränade kvinnor lättare att återhämta sig och kommer snabbare i form igen och har mer ork för den nyfödda.


Gravida kan träna med måtta några gånger i veckan och pulsen får inte gör över 150 slag per minut. Inga övningar som är ryggliggande eller stillastående efter 3 graviditetsmånaden. Träningen ska inte heller bli för hård och mår man dålig ska man minska den fysiska aktiviteten. Så var uppmärksam på din kropps signaler! Att anpassa träningen efter de olika graviditetsstadierna är ett krav. Både den gravida och barnet måste må bra, gör en avstämning med barnmorskan och för att få tips och råd.


Träning ska undvikas helt när det finns risker för tidig vattenavgång, högt blodtryck, försvagad livmoderhals, sköldkörtelsjukdom, graviditetsdiabetes, blödning mm. Innan man börjar träna ska man rådfråga sin läkare eller barnmorska och göra en hälsoundersökning.


Två månader innan förlossningen ska träningen trappas ner. Promenader och cykling kan då vara en lämplig konditionsträning. Man måste anpassa träningsformen efter hur man mår.


Gravida som tränar behöver äta och dricka mer, men också tänka på att använda bra träningskläder och vistas i bra miljöer.


Man måste ta hänsyn till de fysiologiska förändringarna i kroppen, både under och efter graviditeten. 6-8 veckor efter förlossningen börjar kroppen fungera som den gjorde innan graviditeten, 6-16 veckor tar det för hormonvärdena att återgå till det normala. För att komma till träningsnivån som man hade innan graviditeten ska träningen endast öka gradvis.


Träning bidrar till mindre problem både under och efter graviditeten och i de olika graviditetsstadierna har kroppen lättare att anpassa sig.


Se till att ha roligt när tränar och kom ihåg att även få den välbehövliga vilan också!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Vibrera mera – med vibrationsträning

Vibrera mera – med vibrationsträning

Jag har länge varit nyfiken på vibrationsträning och idag fick jag möjlighet att följa med Eva Kohlén och Elin Claesson på deras träningspass. Både Eva och Elin fick en stroke för ca 10 år sedan. Läs mer »
Träning för gravida

Träning för gravida

Under graviditeten mår både mor och barn bra av måttlig fysisk aktivitet och det finns få risker, man måste bara anpassa träningen efter de fysiologiska förändringarna. Läs mer »
Pilates

Pilates

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretch och yoga. Ända sedan 1920-talet har Pilates varit ett sätt för dansare och artister att bygga upp smidighet och styrka. Men de senaste åren har allt fler fått upp ögonen Läs mer »
Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Vad finns det för fördelar med att styrketräna?

Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet. Läs mer »
Poweryoga

Poweryoga

Poweryoga är en idealisk form av träning för alla, oavsett träningsnivå, eftersom man arbetar individuellt utifrån sin egen kropp och sina personliga förutsättningar. Det är en dynamisk och fysiskt kraftfull yogaform där man arbetar med andning och rörelse i ett flöde. Läs mer »
Undvik skador när du tränar

Undvik skador när du tränar

När man utövar en lättare träningsform får man sällan skador som är allvarliga. Ökar man träningen så ökar även skaderisken. Till exempel kan en joggare i genomsnitt få en lättare skada per år, Läs mer »
Stretching

Stretching

När du stretchar ser du till att behålla rörligheten i leder och muskulatur, du riskera annars ökad risk för skador och din prestation kan försämras i sportsammanhang. Läs mer »
Kom igång med din träning!

Kom igång med din träning!

För att hålla kroppen i trim finns olika metoder med någon form av rörelse. Det viktigaste är att man känner att man hittar rätt träning för sin egen kropp oavsett vad andra väljer. Läs mer »
Annons