Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Inre välbefinnande » Sömnproblem

SÖMNPROBLEM

Alla har vi någon gång haft svårigheter med att somna, vi är stressade, har mycket att fundera på och är oroade. Det brukar vara under en viss period som går över, men vad gör vi om problemet stannar kvar en längre tid?


Sömnproblem blir allt vanligare i vårt stressade samhälle, undersökningar visar att var 3:e människa lider av sömnproblem. Kvinnor är de som drabbas mest. Många får också för lite sömn de kan inte sova eller blir väckta av småbarn.


Människan behöver mellan 6-9 timmars sömn, variationerna är stora men i genomsnitt sover en vuxen ca 7,5 timmar. Många använder sig utav olika sorters naturläkemedel eller mediciner för att få sova.


Vi behöver sova för reparation och återuppbyggnad, hjärna och kroppen måste vila, behandla intryck och återhämta sig. Om vi har ett väldigt stressigt och körigt liv dagtid så är nattens sömn otroligt viktig.


När vi sover aktiveras vårat immunförsvar, viktiga hormoner som tillväxthormon når sin topp, ämnen utsöndras som bygger in kalk i skelettet och äggviteämnen i muskler, när vi sover gott minskar utsöndringen av stresshormoner och risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar. Forskare tror också att minnesfunktionens nervkopplingar återuppbyggs.


Om vi under en kort tid har svårigheter att somna så märks det på att vi blir trötta, har koncentrationssvårigheter, förmågan att planera, skapa och utföra aktiviteter försämras, vi får humörsvängningar och korttidsminnet försämras.


Har man under en lång tid svårt att sova eller om man sover allmänt dåligt får vi ofta sämre livskvalitet. Sömnsvårigheter under en lång tid kan ge ökad risk för depressioner, immunförsvaret försämras, ökat risk för hjärt- kärlsjukdomar, ökad smärtkänsligheten, fetma och för tidigt åldrande.


Vad kan man då försöka göra själv?
Det kanske gäller att ändra dina vanor? Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Annars blir din dygnsrytm störd och du får problem nästa natt igen, du hamnar i en ond cirkel. Försök varva ned innan sänggående, du kan meditera, göra avslappningsövningar, läsa eller ta ett varmt bad. Ät inte för sent på kvällen, då matsmältningen kan hålla dig vaken, men du ska heller inte gå och lägga dig hungrig.


Undvik koffeinhaltiga drycker 6 timmar innan du ska gå och sova. Försök regelbundet motionera, men inte några timmar innan du ska sova för då är du för mycket uppe i varv. Se till att sovrummet är mörkt, väl ventilerat, max 18 grader, om du har något oljud på natten sov med öronproppar och se till att din säng och kudde är komfortabel. Ligg inte och försök sova när du inte kan, om du har en massa funderingar som du är rädd att du ska glömma bort till morgondagen så skriv ner det så du kan släppa det och förhoppningsvis somna. Om du ändå inte skulle göra det så bestäm dig då att du bara ska vila.


Om sömnproblemen kvarstår och du inte orkar med det vardagliga livet får du kontakta din läkare så du får hjälp. Kom underfund om varför du inte kan sova och försök lösa problemet, det finns även receptbelagda sömnmedel som du kan använda under en tid.


Ta hand om dig, försök stressa mindre och varva ned – sov sen så gott!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Chakra-balansering

Chakra-balansering

Balans i chakra betyder att man har harmoni i kropp och själ, där de andliga, psykiska och fysiska sidorna möts. Chakra-balansering ska göra oss mer harmoniska och balanserade som människor. Läs mer »
Låt inte dina rädslor styra

Låt inte dina rädslor styra

En metod att hantera sina rädslor är att visualisera fram situationen som man är rädd för och medvetet styra den till en positiv utgång. Läs mer »
Feng Shui

Feng Shui

Spelar möbleringen i hemmet någon roll? Kan man möblera så att man mår bättre? Enligt Feng Shui ska man skapa rum som balanserar enligt de fem grundenergierna som universum består av. Läs mer »
Från glädje till sorg på ett ögonblick

Från glädje till sorg på ett ögonblick

Storm istället för snö var ju inte direkt vad vi väntat oss. Det är tråkigt att läsa om de människor som mist sitt liv pga stormen. Läs mer »
Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Har du haft en stressig förmiddag? Är du orolig för något? Ska du ha ett jobbigt möte? Lugn, en enkel meditation efter lunch hjälper dig att få ordning på tankarna. Läs mer »
Hunden hjälper dig att må bra!

Hunden hjälper dig att må bra!

Vem kan motstå ett par bedjande bruna ögon som säger "Kom, bry dig om mig, klappa mig!" Vid alla dina sinnesstämningar finns hunden troget där. Läs mer »
Starta dagen med bra förutsättningar

Starta dagen med bra förutsättningar

Att ha en bra eller dålig dag är något du kan påverka och välja själv. Hur vi upplever och hanterar vissa situationer, som till exempel uppvaknandet på morgonen Läs mer »
Några enkla tips för bättre självkänsla

Några enkla tips för bättre självkänsla

För att du ska få en bättre självkänsla och älska dig själv för den just du är följer här några enkla tips som hjälper dig på vägen: Läs mer »
Annons