Du är här: Inspiration » Kroppsterapi » Öronljus – vad är det?

ÖRONLJUS – VAD ÄR DET?

Jag har sett ordet några gånger men aldrig förstått vad som menas med öronljus?! Blev nyfiken när jag såg det igen häromdagen och tog reda på vad som menas och hur det fungerar:


Behandling med öronljus kommer bland annat från indianerna, där det är en gammal beprövad folkmedicinsk tradition. Det rensar hörselgångarna från bla föroreningar och vaxproppar.


Forskare har inte kommit fram till att denna behandlingsform fungerar, utan kan orsaka bla infektioner, brännskador eller att trumhinnan punkteras. Det finns alltså inga vetenskapliga bevis, men det finns personer som har öronproblem som öronljusbehandlingen fungerar perfekt på.


Ljuset är ett rör av bivax och örter. När ljuset tänds bildas det ett undertryck av värme så att vaxproppar, avlagringar och skräp mjukas upp och kan sugas ut, och trumhinnan får en mjuk massage av luftvibrationerna. För personer som ofta har förkylningar, bihåleproblem och mycket vax kan det vara värt att prova denna behandling. Kan även lindra vid tinnitus, huvudvärd och öronsus, irritationer, nedsatt hörsel, eksem eller vara till hjälp före en flygresa om man har tryckförändringsproblem.


När behandlingen utförs ligger personen på sidan och öronljuset tänds och stoppas i ena örat. Med hjälp av det ihåliga vaxljuset suger lågan upp luft, som förbränns med vaxhaltiga gaser. Från örat samlas föroreningar på ljusets innerväggar och under proceduren är det ett popcorn-liknade läte. Det tar ca 10-15 minuter innan ljuset har brunnit ner och behandlingen är klar på ena örat. Ljuset öppnas och man kan då se hur mycket slaggprodukter som funnits i örat.


När behandlingen är klar känns det rent, minskat sus och hörseln är bättre. Man får inte behandlas med öronljus vid akut öroninflammation eller om rör nyligen opererats in.


Behandlingen tar ca 30 minuter för båda öronen och kostar ungefär 200 kronor.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Öronljus – vad är det?

Öronljus – vad är det?

Jag har sett ordet några gånger men aldrig förstått vad som menas med öronljus?! Blev nyfiken när jag såg det igen häromdagen och tog reda på vad som menas och hur det fungerar: Läs mer »
Basal Kroppskännedom

Basal Kroppskännedom

Detta är en sjukgymnastikform där man både ser till kropp och själ. Man vill finna, förstå och förstärka de resurser som kroppen redan äger. Läs mer »
Hot Stone

Hot Stone

Hot Stone Terapi - är en tusenårig tradition från fjärran östern. Med hjälp av värmen från stenarna och aromadofter går behandlingen ner på djupet och är mycket avslappnande och behaglig för kropp och själ. Läs mer »
Zonterapi

Zonterapi

Fotzonterapi är en behandlingsform inom alternativmedicin, tillhör troligtvis en av de äldsta kända metoderna för självläkning. Läs mer »
Body Harmony

Body Harmony

Lyssna till kroppens signaler, känslor och tankar. Lär känna din kropp och ditt sinne. Body Harmony är beröring, andning och närvarande avslappnade sinnen. Läs mer »
Om massage och annan kroppsterapi

Om massage och annan kroppsterapi

Här finner du metoder både för friskvård och mot skador, bl.a. massage. För att utföra någon form av kroppsterapi yrkesmässigt krävs det att man har en gedigen utbildning. Läs mer »
Thaimassage

Thaimassage

Thaimassage beskrivs ofta som en mix mellan massage, yoga, shiatsu och akupressur. Används för att få balans och energi i kroppen och göra kroppen smidig och avspänd. Läs mer »
Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi

Detta är en mjuk terapiform där man behandlar ansiktets och skallens alla ben i relation med ryggradens kotor. Man kan behandla väldigt djupt eftersom det inte bildas något motstånd, kroppen själv visar hur den vill bli behandlad. Läs mer »