Du är här: Inspiration » SPA » Om SPA - ursprung och tradition

OM SPA - URSPRUNG OCH TRADITION

Visste du att SPA betyder Salus Per Aqua, dvs hälsa genom vatten? Det finns olika möjliga ursprung av ordet SPA. Några av dem ska vi förklara här nedan: • Under antiken ristades ofta bokstäverna SPA in i den marmor som fanns i de offentliga badhusen och bokstavsföljden var alltid densamma. Detta meddelande tolkades och översattes från latinets: Salus Per Aqua dvs hälsa/läkning genom vatten.

 • En annan tolkning är att ordet kan spåras som form av latinets verb spargere, som betyder hälla framåt dvs att ordet är av etymologisk art. Romarna byggde sina anläggningar vanligtvis vid varma källor exempelvis Budapest och andra liknande platser och där hällde det varma vattnet framåt.

 • Till det engelska språket hittade ordet sin väg genom det Wallonska ordet espa, vilket betyder fontän och som sedan utvecklades till ordet spaw.

 • När de varma källorna återupptäcktes och de terapeutiska baden utvecklades för dess medicinska värde tog en liten by i östra delen av Belgien ordet Spa åter och det var år 1326.

 • År 1551 upptäckte William Slingby svavelkällan Harrogate i England. Han jämförde dessa med Spartanen, källan i Belgien och dess termologiska förhållanden. Under tidigt 1600-tal publicerades en mängd flygblad om svavelkällan i Harrogate och några månader sedan omnämndes svavelkällan som ett spa.


Numera har dock betydelsen av utvecklats i form av olika termer, exempelvis upplevelser, läge och område.


SPA besöken med en kort beskrivning av kärnvärden till för: • Hälsa

 • Ökat välbefinnande

 • Ett helare liv

 • Ett friskare liv

 • Mindre skadlig stress

 • Friskt flödande energi

 • Bättre balans

Lena Andersson

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Mitt eget spa

Mitt eget spa

Igår tog jag mig tid att göra något jag länge längtat efter – en hel kväll för att enbart pyssla om mig själv. Unna mig en avkopplande och rogivande spa-kväll, där känslan av att låta all stress få flyta bort i ett varmt bad. Läs mer »
Olika varianter av ansiktsmasker

Olika varianter av ansiktsmasker

Med en ansiktsmask hjälper du din hud att bli ren och mjuk. Den rengör på djupet och förser din hud med fukt och vitaminer. Läs mer »
Spa för singlar finns!

Spa för singlar finns!

I Österrike har ett spahotell för singlar slagit upp portarna! Aviva Resort och Spa heter hotellet som ligger i övre Österrike nära den tjeckiska gränsen i undersköna St. Stefan im Walde. Läs mer »
Örtbad

Örtbad

Vad sägs om att koppla av i ett härligt örtbad, njuta av väldoftande olja, avslappnande musik i dina öron och levande ljus som ger ett behagligt sken. Läs mer »
Lerbehandling

Lerbehandling

Att bli behandlad med lera är ett gammalt fenomen. Ända sedan den moderna läkekonstens fader Hippokrates dagar sisådär 400 år före Kristus, har många låtit sej attraheras av lerans terapeutiska egenskaper. Läs mer »
Vett och etikett på SPA

Vett och etikett på SPA

Innan du åker på SPA råder vi dig att titta igenom och boka behandlingar i förväg. Du kommer med all sannolikhet att få en professionell spa-behandling. Ta det lugnt, ha det skönt, njut och låt andra ta hand om Dig. Läs mer »
Om SPA - ursprung och tradition

Om SPA - ursprung och tradition

Visste du att SPA betyder Salus Per Aqua, dvs hälsa genom vatten? Det finns olika möjliga ursprung av ordet SPA. Läs mer »
Att vara man på SPA

Att vara man på SPA

De män som tycker att det är fjolligt att åka på SPA har ännu inte varit och fått några behandlingar på ett SPA. Som tur är bli denna kategori av män allt färre och de flesta män tycker det är skönt och avkopplande Läs mer »