Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Skönhet » Olika hudtyper

OLIKA HUDTYPER

Hudvård är ingen lyx, det är en nödvändighet! Huden är kroppens största organ och ett livsviktigt skydd mot omvärldens alla faror. Den skyddar dig mot bakterier, skadliga ämnen och uttorkning. Du har all anledning att sköta om din hud, även om du inte har några problem idag eftersom det är lättare att förebygga än att bota.


Normal hud


Om din hud känns mjuk för det mesta och nästintill är fri från blemmor och torra punkter: Grattis, du har en normal hud.


Detta är den hudtyp de flesta av oss önskar att vi hade men även normal hud kan bli torrare eller fetare beroende på förändringar i årstiderna (fetare vid varmt väder och torrare i kalla klimat).


Det finns ett par saker som du kan göra för att behålla hudens vackra hy och genom att alltid använda dig av en kräm för torr hud och lägga på ett lager av lotion under vintern eller när du kommer in i ett kallare klimat så kan du behålla den vackra hyn. Använd en mindre fet kräm för varmare dagar och klimat och när du letar efter naturliga hudprodukter, välj rengörare och återfuktare som innehåller kamomill eller t ex rosmarin för att få din hud att kännas och lukta lika fräscht som blommor.


Fet hud


Glansig och ojämn hy, blemmor som verkar komma från ingenstans på natten före en fest! Huden känns bra när du åker till jobbet på morgonen men känns fet till lunch - alla dessa är vanliga scenarion för dom av oss med fet hud. Dock finns det ett antal enkla knep du kan följa för att hålla kontroll på den feta hyn.


Rengör ditt ansikte och nacke med en mild, oljefri ansiktstvätt. och när ditt ansikte är torrt, applicera en oljefri toner (ansiktsvatten). Många naturliga toners för fet hud innehåller kamomill, rosemarin och pepparmint. Se till att allt ditt smink, speciellt din foundation är vattenbaserad. Det finns ingen bättre vän för en fet hud än fuktighetskräm som är oljefri och för att ytterligare dämpa glansen i T-zonen kan du använda dig av en så kallad anti-shine produkt. Använd också gärna en sk skrubbkräm (peeling) 1-2 gånger per vecka, det hjälper huden att se fräschare ut och gör den mer mottaglig för de vårdande ingredienserna i ansiktskrämen.


Torr hud


När vi åldras blir även den fetaste huden naturligt torrare. Redan torr hud blir än mer besvärad och kliar och du kommer också upptäcka att din hud är mer mottaglig för dina favorit hudvårdsprodukter och rengörare, även maten vi äter och humörsvängningar kan påverka hudens torrhet.


Din hy har lätt för att bli torr och fnasig. Huden kan kännas sträv, speciellt efter rengöring. Torr hy har små porer och utvecklar sällan acne, däremot syns ofta tidiga tecken på linjer och rynkor. Torr hy kräver särskild omsorg och bristen på fukt måste kompenseras med mycket fukt utifrån.


Torr hy beror i första hand på att vattenhalten i hudens hornlager är för låg, talgkörtlarna producerar inte tillräckligt med fett, sk sebum och talgbristen gör att torr hy lätt blir rynkig. Hudtypen påverkas av både yttre och inte faktorer. En vanlig orsak är kombinationen kyla, torr luft och snabba temperaturväxlingar, även hormonella växlingar, stress och kost påverkar huden.


Se till att du först och främst mättar hudens fuktbehov med bra, gärna feta fuktkrämer. Ett tips är att låta huden vara lite fuktig när du smörjer in dig med fuktighetskräm. Detta gör att huden lättare kan tillgodogöra sig den näringsrika krämen. Använd gärna en nattkräm (en extra fet ansiktskräm) när du sover. Du bör även regelbundet lägga en ansiktsmask som tillför huden fukt och näring.


Blandhy


Blandhy är den vanligaste hudtypen och är en kombination mellan fet hy och torr/normal hy. Du har torr eller normal hud på kinderna och fet hud i T-zonen (panna, näsa och haka).


Det bästa sättet att behandla blandhy är egentligen att behandla de två olika områdena separat med olika produkter. Punktbehandla helst enbart feta partier med produkter för fet hud och sköt resten av ansiktet med hudvård för torr eller normal hud. Du bör överväga detta sätt om du har kombinationen fet/torr hy.


Alternativet – som är det mest praktiska – är att använda produkter som klarar av båda typerna av hud. Detta räcker för det mesta om du har kombinationen fet/normal hy.


Känslig hud


Din hud är extra känslig för värme, kyla, torr luft och sol. Den reagerar ofta på parfymerade produkter, rakning, solljus, kryddstark mat och olika ingredienser i hudvårdsprodukter. Huden är ofta fin och genomskinlig, och har lätt för att utveckla brustna blodkärl.


Välj hudvård som är speciellt anpassad för känslig hud och använd en oparfymerad rengöringsgelé vid rakning och när du tvättar ansiktet på kvällen. Tänk på att skydda ansiktet extra mycket mot solen. Använd alltid solskyddsprodukter med hög solskyddsfaktor.Var extra noga med att kolla innehållsförteckningen på produkterna. Undvik t ex AHA-syror (sk fruktsyror) och vissa A-vitaminer, som lätt kan irritera huden. Använd bara produkter som testade under dermatologisk kontroll.


Mogen hud


Din hud har påverkats av sol, vind och kanske ett vilt liv. Den känns grov och har tendens till slapphet och/eller rynkor. Allt för mycket solande i solarium kan på lång sikt leda till detta.


Mogen hud beror på att produktionen av kollagen har minskat (det ämne som gör huden elastisk). Dessutom gör åldrandet att huden blir allt sämre på att göra sig av med döda hudceller.


Välj produkter som hjälper huden att reparera skador samt bromsar och förebygger åldrandet. Använd gärna produkter med AHA-syror, som har en utslätande effekt. Anti-age produkter är speciellt anpassade för denna typ av hud. Huden skyddas mot påfrestningar och därmed också mot åldrandet.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Naturens hårkurer

Naturens hårkurer

Banan och mandel hårbalsam Mosa en mogen banan och blandat med ett par droppar mandelolja. Massera sedan in blandningen i slitet hår Läs mer »
Hårtyper

Hårtyper

Det finns en mängd sätt att få ditt hår att kännas fräscht och se bra ut. Ett grundligt underhåll av ditt hår är det bästa sättet att hålla det i toppform. Byt ut ditt shampoo varannan eller var tredje månad, Läs mer »
Dofter

Dofter

Dofter har en oerhörd kraft, de väcker minnen och associationer till liv, och vi får ofta en känslomässig respons. Exempelvis doftminnen från utlandsresor med härliga basarer där det luktar mat, kryddor, jord, rökelse mm. Läs mer »
Bli brun utan UV

Bli brun utan UV

De senaste åren har den sk sunless-industrin vuxit sig allt starkare över hela världen. Den troliga förklaringen till detta är förmodligen att människor blivit medvetna om UV-strålars effekt på huden. Läs mer »
Bröllop – hår

Bröllop – hår

Dagen då du ska stå i centrum är det viktigt att du känner dig tillfreds med dig själv och att allt från tå till topp känns rätt. Du kan välja att sätta in blommor eller pärlor som matchar din helhet eller till exempel till din brudbukett. Läs mer »
Låt dina naglar MÅ BRA

Låt dina naglar MÅ BRA

Friska och vackra naglar hjälper dig att se vacker ut! Så ta hand om dina naglar för det både känns och syns på hela dig när man tar hand om hela sin kropp. En nagel som är frisk har en balans mellan flexibilitet och styrka, fukt och olja. Läs mer »
Ansiktslyft med akupunktur

Ansiktslyft med akupunktur

Du kan få mer lyster och spänst i huden och förhindra rynkor med akupunktur. Du behöver inte lägga dig under kniven för att få ett skönhetslyft. Läs mer »
Gråa hårstrån – grrrr…

Gråa hårstrån – grrrr…

Det är nog flera med mig som tycker att gråa hårstrån är charmigt på andra och när man börjar hitta en, två, tre på sig själv som man kan rycka bort är det fortfarande okej. Läs mer »
Annons