Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » SPA » Ljusterapi

LJUSTERAPI

På många SPA-anläggningar börjar ljusterapi komma in på behandlingsalternativen. Ljusterapi är bra vid nedstämdhet, för i brist på dagsljus under höst- och vinterhalvåret blir många människor trötta och några visa också symtom på depression.

För att få ökad livslust och energi kan ljusterapi hjälpa. Behandlingen består av anpassade lampor vars sken ersätter bristen på dagsljus. Personer med ögonsjukdomar ska rådfråga sin ögonläkare innan behandling.

I rummet där ljusbehandlingen äger rum är ofta väldigt ljust, väggar, tak och golv är vita. Behandlingen bör ske på morgonen. Ljuset riktas mot ögonen, men man ska inte titta rakt in i lampan och inte blunda. Perfekt att på så sätt kunna ägna sig åt andra sysselsättningar som att läsa en bok, fika eller bara sitta och vara. Ljusterapi är vanligast under årstider när det är mörkt, men det är bra om man börjar tidigare i förebyggande syfte. Hur länge och ofta man ska sitta framför lampan varierar från person till person.

Ljusterapi påverkar dygnsrytmen, stoppar melatoninproduktionen och stimulerar hormoner som gör oss pigga. Det konstgjorda ljuset är inte lika starkt som vanligt dagsljus men det hjälper kroppen i rätt riktning. Mörkerdepressionen orsakas av bristen på dagsljus och kroppens produktion av melatonin, hormonet som gör oss nedstämda, ökar. Processen avbryts när ögat får solljus.

Symptom på mörkerdepression är överdriven trötthet, morgontrött, ökat sömnbehov, irritation, ökat kolhydrats behov, förändring av vikt, okoncentrerad och deppig.

Tänkt på att även om du går på ljusterapi gäller det fortfarande att vistas utomhus, motionera och äta rätt!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Flyt minskar stressrelaterad smärta

Flyt minskar stressrelaterad smärta

Behandling som innebär att man flyter i stora tankar med saltvatten, så kallad floating, är effektiv mot långvarig stressrelaterad smärta. Läs mer »
Mitt eget spa

Mitt eget spa

Igår tog jag mig tid att göra något jag länge längtat efter – en hel kväll för att enbart pyssla om mig själv. Unna mig en avkopplande och rogivande spa-kväll, där känslan av att låta all stress få flyta bort i ett varmt bad. Läs mer »
Att vara man på SPA

Att vara man på SPA

De män som tycker att det är fjolligt att åka på SPA har ännu inte varit och fått några behandlingar på ett SPA. Som tur är bli denna kategori av män allt färre och de flesta män tycker det är skönt och avkopplande Läs mer »
Floating - vilket flyt!

Floating - vilket flyt!

Jag fick ett presentkort på en floatingsession i födelsedagspresent eftersom jag hört så mycket om det och givaren visste att jag var nyfiken på att prova. Läs mer »
Vett och etikett på SPA

Vett och etikett på SPA

Innan du åker på SPA råder vi dig att titta igenom och boka behandlingar i förväg. Du kommer med all sannolikhet att få en professionell spa-behandling. Ta det lugnt, ha det skönt, njut och låt andra ta hand om Dig. Läs mer »
Olika varianter av ansiktsmasker

Olika varianter av ansiktsmasker

Med en ansiktsmask hjälper du din hud att bli ren och mjuk. Den rengör på djupet och förser din hud med fukt och vitaminer. Läs mer »
Spa för singlar finns!

Spa för singlar finns!

I Österrike har ett spahotell för singlar slagit upp portarna! Aviva Resort och Spa heter hotellet som ligger i övre Österrike nära den tjeckiska gränsen i undersköna St. Stefan im Walde. Läs mer »
SPA – en resa med kropp och själ

SPA – en resa med kropp och själ

Jag och en väninna kände oss ganska utkörda efter en lång mörk höst och en hetsig jul och vi bestämde oss för att åka på SPA. Läs mer »
Annons