Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kost/Vikt » Kostrådgivning

KOSTRÅDGIVNING

När det kommer till ämnet bra kost är myterna många och det är inte alltid lätt att veta vad och vem man ska tro på. Med en välutbildad kostrådgivare får du inte bara veta vilka av alla metoder och tips som är något att ta fasta på, du får även en väl underbyggd förklaring till varför.

Är du intresserad av att gå ner i vikt på ett sunt sätt och sedan behålla vikten så kan det vara mycket värdefullt att få hjälp med att lägga om sin kost. Men målet med kostrådgivning kan likväl vara att istället gå upp i vikt, öka i muskelmassa eller bara få bättre hälsa och ork i vardagslivet. Även du som äter bra kan ibland behöva inspiration och nya idéer för allmänt välbefinnande. Genom individuellt utformade kostprogram kan man få hjälp helt utifrån sina egna förutsättningar.

För dig som idrottar och vill öka din idrottsprestation är kostrådgivning en mycket effektiv och prisvärd metod. Många idrottare lägger ner massor av tid och pengar på träning och utrustning, men kosten glöms ofta bort.

Själva kostrådgivningen kan exempelvis omfatta registrering av hur du äter idag, tips på förbättringar, diskussion om eventuell träning och massa övriga tips för ökad prestation. Ett individuellt program upprättas sedan för dig och vanligtvis ingår även minst ett uppföljningsmöte efter en viss tid, för att se effekten av kostrådgivningen.

Egen erfarenhet
För en tid sedan tränade jag på ett gym som hade en utbildad kostrådgivare anställd. Jag var nyfiken och bokade in en timmes kostrådgivning med henne i syfte att öka mitt medvetande om kostens betydelse i kombination med min träning.

Vi började med att prata om min avsikt med rådgivningen och vilka mål jag hade (bättre ork att träna samt gå ner några kilo i vikt utan att förlora muskelmassa). Vi gick också igenom vilka förutsättningar jag hade, exempelvis åt jag lunch ute varje dag och kunde inte påverka det matvalet lika mycket som om jag lagat själv. Vid den tidpunkten tränade jag på gym ca tre gånger i veckan så det var viktigt för mig att äta rätt så att jag skulle få ut maximal effekt av träningen.

Efter det fick jag föra matdagbok under en veckas tid, där jag för varje dag skrev upp exakt allt jag åt och drack. Denna dagbok lämnade jag sedan till min kostrådgivare för analys och förbättringsförslag. Jag påpekade att jag inte var ute efter att förändra mina matvanor helt utan istället ville ha förbättringsförslag utifrån den kost jag åt. Till min förvåning visade det sig att jag skulle äta mer och oftare, speciellt de dagar jag tränade. Det var inte vidare effektfullt att ta ett styrketräningspass sent på kvällen för att sedan åka hem och lägga sig på tom mage (även om jag ätit middag innan träningen). Just sådant beteende leder till att muskelmassa bryts ner istället för att byggas upp. Detta gav mig verkligen en tankeställare, speciellt som jag tränade bl a styrketräning för att öka i muskelmassa.

Jag fick också nyttigare förslag på matvaror såsom färskpressad juice istället för koncentrat, Bregott istället för Lätta, fullkornspasta istället vanlig pasta, grovt bröd istället för vitt bröd, mindre sockerprodukter osv. Jag fick allt utskrivet och dokumenterat att ta med hem. Avslutningsvis ingick även ett uppföljningsmöte inom tre månader för att diskutera vilka resultat jag uppnått eller inte (och i så fall varför).

Detta var på det hela mycket lärorikt och gav mig en hel del att ta tag i för att förbättra resultatet av min träning samt mitt välmående. Verkligen att rekommendera. Om du är intresserad så kan du komma i kontakt med olika kostrådgivare antingen genom att söka på Internet, där flera av dem har egna hemsidor, eller genom att kontakta lokala gym och friskvårdscenter.

En timmes kostrådgivning kan ge dig bättre hälsa för livet!

Sandra

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Varför är frukosten så viktig?

Varför är frukosten så viktig?

När man äter frukost får man ett trevligare humör, håller sig smal och intelligent och aptitregleringen fungerar bättre under hela dagen. Läs mer »
Grött, vitt, rött och svart

Grött, vitt, rött och svart

När det är kallt och vi har varit ute i kyliga vindar, vi småhuttrar och känner oss frusna. Då finns det ett snabbt och enkelt botemedel i massor av spännande smaker och färger. Läs mer »
Kosttillskott

Kosttillskott

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs antingen som kapslar, tabletter, pulver, örter eller växtextrakt i koncentrerad form. Men behövs kosttillskott? Läs mer »
Fem frukter eller grönsaker om dagen!

Fem frukter eller grönsaker om dagen!

Vi är nog många som tror att vi får i oss tillräckligt med frukt och grönsaker. Men undersökningar visar tvärtom att vi får i oss alldeles för lite av den varan. Läs mer »
Du vet väl...

Du vet väl...

Du vet väl att om du äter varm mat så mättar det mer än om du äter kall mat. Varm mat förbränns fortare och ger en bättre mättnadskänsla. Så om det bara blir en smörgås eller sallad till lunch kom då ihåg att dricka en varm kopp te till. Läs mer »
Bort med snabbmat och in med nyttig mat!

Bort med snabbmat och in med nyttig mat!

Nu är det dags att byta ut boken på alla goda och tyvärr feta rätter och ersätta dem med nyttiga! Eftersom jag är periodare när det gäller mat dvs att jag vissa perioder äter nyttig mat Läs mer »
Träning Hälsa Mat Välbefinnande

Träning Hälsa Mat Välbefinnande

Skynda, jäkta, hinna mer.. oftast blir det bara pannkaka av alltihop eftersom vi stressar så inget blir gjort. Läs mer »
Ny självhjälpsbehandling i kampen mot kroppsföraktet

Ny självhjälpsbehandling i kampen mot kroppsföraktet

Är du missnöjd med ditt utseende? Du är inte ensam. En av tio unga kvinnor lider av ätstörningar. Var tionde svensk kan tänka sig plastikkirurgi. Läs mer »
Annons