Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kost/Vikt » Kolesterol

KOLESTEROL

Vad är det och varför är det så farligt? Hjärt-kärlsjukdomar har ett tydligt samband med för höga kolesterolvärden i blodet. Men med rätt kosthållning kan du få dina blodfetter i balans.


Kolesterol finns i två former:
LDL (Låg Densitets Lipoprotein) = det onda kolesterolet. Innehåller relativt mycket kolesterol i förhållande till protein och har därför större benägenhet att släppa av kolesterol i kroppens kärl. Riskfaktor för åderförkalkning. Det påverkar även blodplättarna så att det lättare bildas blodproppar.


HDL (Hög Densitets Lipoprotein) = det goda kolesterolet. Innehåller förhållandevis lite kolesterol i förhållande till protein. Höga halter har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar. Man förmodar att HDL transporterar kolesterol från kärlväggen tillbaka till levern där den bryts ner och utsöndras ur kroppen.


Vår lever producerar det mesta av kolesterolet, särskilt under natten. Det styrs av ärftliga faktorer men även av kroppens hormoner. Östrogen, det kvinnliga könshormonet, ökar halten av HDL, liksom regelbunden motion.


Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna fungera
Kroppen behöver kolesterol och andra blodfetter för att kunna fungera, men får vi för mycket leder det till åderförfettning. Kolesterol krävs till cellernas höljen, som isoleringsmaterial kring nervceller och för att kroppen ska kunna framställa vissa hormoner som t ex östrogen och testosteron.


Om kolesterolet har ökat så beror det på mängden mättat fett i maten vi ätit. För att minska det onda (LDL) kolesterolet gör vi det genom att äta mindre mejeriprodukter t ex grädde, glass, smör och fett kött.


Du ökar det goda (HDL) kolesterolet med att använda flytande margarin, raps- eller olivolja i stället för hårt margarin. Ät mycket frukt, grönsaker, fiberrik kost och motionera regelbundet. Andra produkter som är bra är bl a avokado, solrosfrön och fet fisk.


Hur kan man då sänka sitt kolesterolvärde?
Jo, genom att välja de lättare mejeriprodukterna (lätt fil, lätt mjölk, lätt yoghurt osv) magra varianter av fågel, kött och fisk, äta mycket frukt och grönsaker (det är mycket fibrer i bönor och ärtor), köpa produkter med ”nyckelhålet”, ta fetter från växtriken när du lagar mat (oliv-, raps, och majsolja) eller flytande margarin.


Om du röker så försök sluta, det är det bästa sättet för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar, men börja inte snusa istället, det är lika beroendeframkallande och ger mer nikotin i blodet.


Om du inte är fysiskt aktiv redan så börja med vardagsmotion som att promenera eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för att åka hiss. Med motion minskar du det onda och höjer det goda kolesterolet. Försök promenera i rask takt ca 30 minuter flera gånger i veckan.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Grött, vitt, rött och svart

Grött, vitt, rött och svart

När det är kallt och vi har varit ute i kyliga vindar, vi småhuttrar och känner oss frusna. Då finns det ett snabbt och enkelt botemedel i massor av spännande smaker och färger. Läs mer »
Du vet väl...

Du vet väl...

Du vet väl att om du äter varm mat så mättar det mer än om du äter kall mat. Varm mat förbränns fortare och ger en bättre mättnadskänsla. Så om det bara blir en smörgås eller sallad till lunch kom då ihåg att dricka en varm kopp te till. Läs mer »
Kosttillskott

Kosttillskott

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs antingen som kapslar, tabletter, pulver, örter eller växtextrakt i koncentrerad form. Men behövs kosttillskott? Läs mer »
Årstiderna

Årstiderna

Företaget Årstiderna levererar ekologiska grönsaker och frukter i en trälåda direkt hem till din dörr. Läs mer »
Ät rätt! Ät mer frukt och grönt!

Ät rätt! Ät mer frukt och grönt!

En del födoämnen är syrabildande och vissa andra är basbildande för kroppen. Den gamla grundregeln är att frukt och grönt är basbildande. Läs mer »
Varför är frukosten så viktig?

Varför är frukosten så viktig?

När man äter frukost får man ett trevligare humör, håller sig smal och intelligent och aptitregleringen fungerar bättre under hela dagen. Läs mer »
Fem frukter eller grönsaker om dagen!

Fem frukter eller grönsaker om dagen!

Vi är nog många som tror att vi får i oss tillräckligt med frukt och grönsaker. Men undersökningar visar tvärtom att vi får i oss alldeles för lite av den varan. Läs mer »
Vad är GI?

Vad är GI?

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. GI är en gradering för hur fort en höjning sker, högt värde betyder att blodsockret höjs snabbt Läs mer »
Annons