Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Inre välbefinnande » Hunden hjälper dig att må bra!

HUNDEN HJÄLPER DIG ATT MÅ BRA!

Vem kan motstå ett par bedjande bruna ögon som säger "Kom, bry dig om mig, klappa mig!" Vid alla dina sinnesstämningar finns hunden troget där. Hunden är alltid glad fast du är trött och grinig, hunden är tröstande när du är deppig. En bättre vän är det svårt att få!

Hunden är människans bästa vän och då inte enbart som sällskap och glädje, utan det finns vetenskapliga bevis på att vi får bättre hälsa när vi har en nära kontakt med en hund eller ett annat husdjur. Djurägare har bland annat lägre blodtryck, kolesterol och bättre kondition än de som inte har något djur, djur har även en förmåga att minska stress. Undersökningar visar att djurägare går färre gånger till läkaren än människor utan djur.

Vissa åldringshem får ibland besök av hundar och det har visat sig att många av de äldre blir gladare, frånvarande blir piggare och att de har en lugnande effekt på de oroliga. Även djur mår bra av kroppskontakt. Djur som blir ompysslade, som får klappar och kel blir friskare och mår bättre än djur som ingen bryr sig om.

Gravida eller små barn kan genom att besöka kompisar som är djurägare förebygga eventuell allergi, det är bra för immunförsvaret att utsätta sig för lite smuts och bakterier (men detta gäller förstås inte för den som redan är allergisk), för de som inte har djur har det oftast för städat och ”sterilt” hemma.

Hundägare får lättare kontakt med nya människor när de är ute med hunden, många nya trevliga bekantskaper, lär känna människor som de aldrig skulle komma i kontakt med annars. Många och långa vänskapsband kan knytas.

Men det är inte enbart genom hunden och promenader som nya bekantskaper kommer. Många som är djurägare träffar nya människor i djurklubben eller genom tävlingar.

Närheten till ett djur är viktig och har en positiv inverkan på oss människor. Hälsan blir bättre, vi blir mer aktiva och rör på oss mer, får mer självkänsla och känner oss mindre ensamma. Det kan vara svårt att slita sig från tv-soffan på kvällen, särskilt om det är regn-rusk väder ute. De som inte är hundägare kan lugnt luta sig tillbaka och ha det skönt medan hundägare kommer ut och rör på sig oavsett väderlek.

Men man kan inte skaffa ett djur enbart för att det är bra för hälsan, man måste ha ett intresse och förstå att det är ett enormt ansvarstagande. Det är ett liv som man har ansvaret för och man måste räkna in kostnader som omvårdnad, mat, veterinärbesök men framförallt tid. Har man inte detta men vill ha in djur i sitt liv så kan man alltid se efter i sin bekantskapskrets eller sätta ut en annons att man erbjuder sig att gå eller passa någon annans djur.

Våra djur ger oss hälsa och glädje!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Hunden hjälper dig att må bra!

Hunden hjälper dig att må bra!

Vem kan motstå ett par bedjande bruna ögon som säger "Kom, bry dig om mig, klappa mig!" Vid alla dina sinnesstämningar finns hunden troget där. Läs mer »
Lär dig att slappna av

Lär dig att slappna av

Att lära sig att spänna av hjälper oss att må bra. Vi måste kunna varva ner, om vi inte gör det blir det en spänning i kroppen som kan leda till huvudvärk, muskelspänning, trötthet, sömnbesvär, magont eller inre oro. Läs mer »
Det borde vara allas rätt att få må bra

Det borde vara allas rätt att få må bra

Vi hör alldeles för ofta "proffstyckare" säga: "Nu har du varit med om så mycket olycka att du kommer att må dåligt länge, länge, antagligen hela livet." Läs mer »
Alla vill vi vara lyckliga men vad innebär det?

Alla vill vi vara lyckliga men vad innebär det?

Alla människor har olika uppfattningar om vad lycka faktiskt är. Nedan kan du läsa vår definition om lycka. Läs mer »
Starta dagen med bra förutsättningar

Starta dagen med bra förutsättningar

Att ha en bra eller dålig dag är något du kan påverka och välja själv. Hur vi upplever och hanterar vissa situationer, som till exempel uppvaknandet på morgonen Läs mer »
Sömnbrist

Sömnbrist

Vad är sömnbrist? Hur vet man om man själv lider av sömnbrist? Om man förlorar ca 2 timmars sömn under en natt så kan man säga att det är sömnbrist. Läs mer »
Chakra-balansering

Chakra-balansering

Balans i chakra betyder att man har harmoni i kropp och själ, där de andliga, psykiska och fysiska sidorna möts. Chakra-balansering ska göra oss mer harmoniska och balanserade som människor. Läs mer »
Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Stressad - skapa energi med en enkel minimeditation

Har du haft en stressig förmiddag? Är du orolig för något? Ska du ha ett jobbigt möte? Lugn, en enkel meditation efter lunch hjälper dig att få ordning på tankarna. Läs mer »
Annons