Du är här: Inspiration » Kost/Vikt » Grött, vitt, rött och svart
GRÖTT, VITT, RÖTT OCH SVART
I flera tusen år har man druckit grönt te i Kina, på 700-talet fördes det vidare till Japan. Inte förrän på 1600-talet började vi i Europa få nys om denna fantastiska dryck. Från busken Camellia sinensis blad får vi vårt svarta, vita och gröna te. Den internationella och vanligaste formen av te är det som i Sverige kallar det svarta och det är på grund av färgen av de torra bladen, men kallas rött i Kina efter färgen på drycken. Det finns tre olika typer av te och det är: svart te, grönt te och oolongte (oolong är ett te som ligger mellan det gröna och röda teet). Grönt te anses vara väldigt nyttigt eftersom det innehåller mycket antioxidanter. Skillnaden mellan det gröna och svarta teet är att det gröna inte går igenom någon jäsningsprocess och då kan flera ämnen som är nyttiga bevaras och flera hälsosamma effekter kan påvisas. Det vita teet (som är mer sällsynt) saknas det forskning om, men det påstås vara lika nyttigt som det gröna. Det vita teet gör man av outslagna, ludna teblad som plockas för hand och det vita teet är mycket exklusivt. Det finns även en grupp med gult te som också är väldigt sällsynt. Du kanske även har hört talas om Rooibos? Det är en tedryck som kommer från en buske som bara växer i Sydafrika. Från buskens löv och stam framställes det välsmakande teet. Rooibos innehåller inget koffein som gör att det är en perfekt dryck av avnjuta på kvällen. Vanligtvis så smaksätts svart te med till exempel fruktskal, blommor, fruktolja och olika smakessenser. Örtte tillreds på samma sätt som te från tebusken, men där kommer de torkade bladen från till exempel svarta vinbär, och är alltså ingen "äkta" tesort. Utöver örtteerna finns det jorden runt flera andra, ofta koffeinhaltiga drycker som tillreds på samma sätt som te, till exempel den sydamerikanska drycken mate som traditionellt dricks med en bombilla, ett ihåligt rör med filter i botten. Om du ska dricka grönt te ska du inte låta det dra för länge, ungefär 30-60 sekunder. Andra tesorter ska du låta dra 1-3 minuter. Låter du det dra för länge blir teet beskt. Införskaffa en praktisk vattenkokare eftersom vattnet inte ska koka för länge, då det tömmer vattnet på syre och gör att smaken på teet påverkas negativt. Det finns även rekommendationer för hur varmt vattnet ska vara och i regel ska mörkare tesorter ha varmare vatten och ljusare mindre varmt. Ta alltid nytt och fräscht vatten, koka inte om samma vatten igen och igen. Efter du druckit upp din mugg med te och vill fylla den igen kan du använda samma teblad flera gånger, låt det bara dra lite längre. Det är skillnad på kvalité på olika tesorter, om du använder dig utav kvalitétste behöver det inte dra länge någon längre tid. Önskar du uppnå en uppiggande effekt ska du använda mer teblad och låta det dra en kortare tid och på kvällen kanske du önskar dig en avslappnade effekt och då ska du använda färre teblad och låta det dra längre. För att du ska fram den perfekta fina tesmaken ska du inte blanda i mjölk, socker eller citron i ditt te. Te är till för att avnjutas i sin orginalsmak och det finns naturligt söta tesorter. Kom ihåg att du ska förvara ditt te torrt och mörkt, i burkar som är täta. Alla människor har olika tycke och smak – så hitta din egen favorit och tillagningssätt! Linda Sök företag med verksamhet inom detta ämne.ARTIKLAR
|
![]()
|