Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Träning » Börja motionera

BÖRJA MOTIONERA

Det är aldrig för sent att börja motionera. Det är dags att ta sig i kragen, men det är svårt i början när energin inte finns där, men man får tänka framåt att när man väl kommit igång så blir det lättare och lättare för varje gång!


När du motionerar regelbundet så blir du mindre stressad och får mer energi, du får mer ork, blir tåligare, får lättare att sova och du blir starkare och smidigare. Och vem vill inte det?!


Det är mycket som börjar hända i din kropp när du börjar träna. Vi är konstruerade för att vara i rörelse. Visste du t.ex. att ryggbesvär kan bli bättre om du tränar dina magmuskler? Muskler stöder och skyddar dina leder, när du börjar använda dina muskler så blir de större och starkare och risken för benbrott när vi blir äldre minskar.


Viktregleringssystemet i kroppen fungerar bättre, studier visar att när vi regelbundet aktiverar oss så hjälper vi kroppen att på rätt sätt känna hunger och mättnad, ämnesomsättningen förbättras och det goda kolesterolet ökar. Om du inte har någon träningsaktivitet så gå ut och promenera 5-6 gånger i veckan minst 30 minuter. Du kan sänka din fysiska ålder och förlänga din livslängd.


I tonårens början sker uppbyggnad och mognad av skelettet, det är därför viktigt att de är fysiskt aktiva varje dag. Ungdomar som inte är motionerar riskerar att få övervikt som vuxna eftersom de oftast fortsätter leva på samma sätt.


Din kondition förbättras av att du är fysiskt verksam men du kommer också få se att du blir piggare, du kan hålla ett högre tempo och vara aktiv en längre. En amerikansk studie visar att män som tar en rask promenad om dagen minskar risken att drabbas av impotens än män som är stillasittande.


Men viktigaste är att ditt hjärta arbetar effektivare och blir starkare av motion, undersökningar visar att den som inte motionerar på något sätt utsätter sig mer att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.


Om du inte motionerar är det större risk att du drabbas av sömnsvårigheter, depressioner, stress och humörsvängningar. När du motionerar mår själen bra, kroppens lyckohormon (endorfin) produceras och vi avverkar vårt överskott av stresshormoner.


Detta är något att fundera över, många idag har stillasittande arbeten och när vi är hemma tillbringar vi mycket tid framför dator och tv. Viken form av aktivitet har inte sådan stor betydelse utan det viktigaste är att du rör på dig. Den bästa motionen är om du kan träna både kondition och muskler några gånger i veckan.


Träningen ska vara rolig samtidigt som det ska vara givande – se därför till att hitta en motionsform som du trivs med!

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Kom igång med din träning!

Kom igång med din träning!

För att hålla kroppen i trim finns olika metoder med någon form av rörelse. Det viktigaste är att man känner att man hittar rätt träning för sin egen kropp oavsett vad andra väljer. Läs mer »
Golfare lever längre!

Golfare lever längre!

Det har visat sig i en ny studie utförd av forskare vid Karolinska Institutet att svenska golfare lever längre än icke-golfare. - Vi anade att det skulle vara så men är överraskade över att skillnaden är så stor. Översatt till medellivslängd kan skillnaden bli upp till fem år Läs mer »
Poweryoga

Poweryoga

Poweryoga är en idealisk form av träning för alla, oavsett träningsnivå, eftersom man arbetar individuellt utifrån sin egen kropp och sina personliga förutsättningar. Det är en dynamisk och fysiskt kraftfull yogaform där man arbetar med andning och rörelse i ett flöde. Läs mer »
Promenera mera

Promenera mera

Att promenera i rask takt gör att du får motion och frisk luft, samtidigt som det ger dig en stund att kunna varva ner och få bort eventuell oro och stress. Det är perfekt att promenera bort bekymmer eller om du bara behöver få tänka. Läs mer »
Vibrera mera – med vibrationsträning

Vibrera mera – med vibrationsträning

Jag har länge varit nyfiken på vibrationsträning och idag fick jag möjlighet att följa med Eva Kohlén och Elin Claesson på deras träningspass. Både Eva och Elin fick en stroke för ca 10 år sedan. Läs mer »
Motionera när vi blir äldre

Motionera när vi blir äldre

Det är aldrig för sent att börja motionera. Genom motion och styrketräning kan äldre män och kvinnor förbättra sin kondition och uthållighet, få bättre rörlighet, balans och styrka. Läs mer »
Undvik skador när du tränar

Undvik skador när du tränar

När man utövar en lättare träningsform får man sällan skador som är allvarliga. Ökar man träningen så ökar även skaderisken. Till exempel kan en joggare i genomsnitt få en lättare skada per år, Läs mer »
Träning för gravida

Träning för gravida

Under graviditeten mår både mor och barn bra av måttlig fysisk aktivitet och det finns få risker, man måste bara anpassa träningen efter de fysiologiska förändringarna. Läs mer »
Annons