Annons

Idealguiden.se - Skönhet & Hälsa | SPA | Hudvård | Hårvård | Träning | Kost | Vikt

Du är här: Inspiration » Kroppsterapi » Basal Kroppskännedom

BASAL KROPPSKÄNNEDOM

Detta är en sjukgymnastikform där man både ser till kropp och själ. Man vill finna, förstå och förstärka de resurser som kroppen redan äger. Man kan då bearbeta sin hälsa, inspireras och hitta sin egen väg i tillvaron.

Känslor och spänningar av stress samlas i vår kropp och det slår negativt på andningen, kroppshållning och våra kroppsrörelser. Basal Kroppskännedom bygger på enkla rörelser som lämpar sig till människans kropp. Med existens här och nu ska det tränas i lugn och ro, antingen individuellt eller i grupp. Konceptet bygger på fri andning, balanserad hållning och själslig närvaro. Tränar man i grupp arbetar alla ifrån sina egna förutsättningar och när man arbetar i grupp kan man även ge och ta lärdom från de andra deltagarna. När man tränar regelbundet så blir det en naturlig användning också i vardagen både mentalt och kroppsligt.

Sjukgymnasten fungerar som en vägvisare, demonstrerar rörelserna och hjälper till att man utvecklas som människa. Övningarna är individuella och kan utföras stående, sittande eller liggande. När man tränar regelbundet förbättrar man kroppshållningen och sin rörelseförmåga, det inverkar också matsmältningen och andningen. Man försöker uppnå balans i kropp och själ, ta bort blockeringar och förhindra muskelspänningar. Man förbättrar sin förmåga att själv kunna göra något åt sin situation.

Basal Kroppskännedom härstammar från träningsformen Tai Chi och har sedan anpassats efter västerländska mått och inriktar sig på människans egen läkande kraft. Det avänds tillexempel vid långvarig smärta, ångest, ängslan, depressioner eller andra psykologiska besvär och vid stress. Det ger ökad kroppskännedom både i rörelse och i vila och kunnande i kroppens möjligheter och begränsningar.

Genom att man lär känna sitt jag blir man lyhörd på kroppens signaler och till olika förändringar. För att kunna utvecklas och få effekt av behandlingen måste man ha en egen motivation och vilja. Basal Kroppskännedom inspirerar viljan till utveckling och utforska sina egna mentala och kroppsliga resurser. När styrkan och stabiliteten växer påverkas också det psykiska hälsotillståndet.

Sök företag med verksamhet inom detta ämne.

ARTIKLAR

Massage – en lisa för själen

Massage – en lisa för själen

När eller var kan man njuta mer än i händerna på en bra massör? Enligt min mening – ingenstans! Läs mer »
Zonterapi

Zonterapi

Fotzonterapi är en behandlingsform inom alternativmedicin, tillhör troligtvis en av de äldsta kända metoderna för självläkning. Läs mer »
Body Harmony

Body Harmony

Lyssna till kroppens signaler, känslor och tankar. Lär känna din kropp och ditt sinne. Body Harmony är beröring, andning och närvarande avslappnade sinnen. Läs mer »
Thaimassage

Thaimassage

Thaimassage beskrivs ofta som en mix mellan massage, yoga, shiatsu och akupressur. Används för att få balans och energi i kroppen och göra kroppen smidig och avspänd. Läs mer »
Basal Kroppskännedom

Basal Kroppskännedom

Detta är en sjukgymnastikform där man både ser till kropp och själ. Man vill finna, förstå och förstärka de resurser som kroppen redan äger. Läs mer »
Eteriska oljor - lathund

Eteriska oljor - lathund

Eteriska oljor är naturliga, utvinns från växter och örter och har egenskaper som kan påverka oss på olika sätt. En del kan stimulera och andra är avslappnande. Läs mer »
Om massage och annan kroppsterapi

Om massage och annan kroppsterapi

Här finner du metoder både för friskvård och mot skador, bl.a. massage. För att utföra någon form av kroppsterapi yrkesmässigt krävs det att man har en gedigen utbildning. Läs mer »
Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi

Detta är en mjuk terapiform där man behandlar ansiktets och skallens alla ben i relation med ryggradens kotor. Man kan behandla väldigt djupt eftersom det inte bildas något motstånd, kroppen själv visar hur den vill bli behandlad. Läs mer »
Annons